Afhjælpning af kemoterapibivirkninger med akupunktur

Når man benytter akupunktur i forbindelse med kræftbehandling er det ikke for at helbrede kræften, men for at lindre de smerter og bivirkninger, der kan opstå som følge af kræften. Her kommer vi ind på de fordele, der er ved akupunktur og de ting du skal være opmærksomme på, hvis du benytter akupunktur i et kræftforløb.

Akupunktur med og uden nåle

akupunktur kemobivirkningeHvis du har kræft og er i behandling for det, anbefales det altid, at du taler med din læge før du starter med en sideløbende alternativ behandling. Det gælder også for akupunktur. I udgangspunktet kan akupunktur bruges under hele kræftbehandlingen. Der kan imidlertid i forbindelse med kemoterapibehandling være tidspunkter efter selve kemoterapien, hvor huden er meget følsom og sårbar. Det betyder, at det måske ikke er godt at stikke nåle i den. En del akupunktører kan dog også behandle uden brug af nåle – det kaldes akupressur – det er en blid og afslappende behandlingsform, hvor behandleren bruger hænderne til at stimulere akupunkturpunkterne langs meridianbanerne. Det kan være et godt alternativ, som huden ikke tager skade af.

Akupunktur lindrer bivirkninger

Kræftens Bekæmpelse anbefaler ikke, at man søger akupunkturbehandlingen for at få helbredt kræften, men for at få lindret de smerter og mindsket de gener, der kommer i forbindelse med kræften. Mange oplever nemlig at akupunkturen har en kvalmestillende og smertestillende virkning som lindrer bivirkningerne af kræftbehandlingen.

Vær opmærksom på

Hos Kræftens Bekæmpelse mener de dog også, at der er tilfælde, hvor man skal være lidt varsom, inden man går i gang med akupunkturen og tale det igennem med sin læge først, så det ikke får en negativ indvirkning på det traditionelle vestlige behandlingsforløb. Det kan for eksempel være hvis:

  • Du behandles med blodfortyndende medicin – risiko for blødning
  • Du har nedsat immunforsvar samt blødningsrisiko. For eksempel hvis du har en blodsygdom eller har modtaget strålebehandling eller kemoterapi.

Find en dygtig behandler

Det er vigtigt, at du finder en dygtig akupunktør, som ved, hvad han eller hun har med at gøre. Spørg dig for i dit netværk, det er altid godt at få en anbefalet. I sundhedsvæsenet uddannes sygeplejersker og læger til at bruge akupunktur som smertelindring. Kommer du til en dygtig praktiserende akupunktør med lang erfaring kan de se på din krop som en helhed og undersøge, hvilken behandling der passer bedst til dig.
Læs eventuel mere her

Akupunkturens oprindelse

Akupunkturen er en del af TCM, som står for Traditionel Chinese Medicin. Det er en behandlingsform, der er flere tusinde år gammel og som endnu i dag, er den mest udbredte i Kina. I Kina er TCM det anerkendte og det som læger bliver uddannet i. Her i Vesten er det ofte kun en meget lille del af TCM, der benyttes, hvor akupunkturen er den mest udbredte del. Det skyldes blandt andet, den gode virkning den har på smerter og som kvalmestillende metode, som er anerkendt af sundhedsvæsenet.

Meridianbaner og akupunkturpunkter

Indenfor akupunktur arbejder behandlerne med kroppens 14 meridianbaner. Banerne er energibaner, der løber gennem kroppen. Hvis de blokeres opstår der ubalance og deraf gener og smerte. De 12 af meridianbanerne er tilknyttet et organ og kaldes derfor organmeridianerne. De to sidste er mere overordnede og løber vertikalt midt på kroppens for- og bagside. Over 365 steder løber meridianbanerne tæt på huden. Det kaldes akupunkturpunkter, og er dem der stimuleres enten med nåle eller tryk, hvis det drejer sig om akupressur.

Selve behandlingen

Der bruges altid sterile engangsnåle, så der er ikke fare for smitteoverførsel under behandlingen. Nålene er meget tynde med en diameter på 0,2 til 0,3 mm. Ofte diagnosticerer akupunktøren ud fra en samtale med klienten og ud fra en undersøgelse af enten pulsen, tungen eller øret. Man ligger for det meste ned under behandlingen. Foregår det med nåle, vil de ofte skulle sidde i huden mellem 30 min og 1 time.