Har du den rette opvarmning?

I dag findes der mange forskellige måder at opvarme sit hus på. Der findes både fjernvarme, naturgas, el-varme, jordvarme, varmepumpe og fyr.

 

Tilpas din varmekilde

I dag er den mest udbredte opvarmningsmetode fjernvarmen. Man har estimeret, at det i dag er der, 65% af danskerne får deres varme fra. Fjernvarme er også både billigt og miljøvenligt, men det passer ikke til alle huse.

Faktisk er der en del, som har et fjernvarmeanlæg, der ikke passer i størrelse og indstilling til deres hus og derfor ikke udnytter varmen særlig hensigtsmæssigt. Det er altså derfor ikke sikkert, at fjernvarme er det rigtige for dig, selvom det er det mere populære valg.

Hvis du har meget plads omkring din ejendom, så kunne du overveje at få installeret jordvarme. Jordvarme graves ned i jorden, hvor det henter varmen som lagres i jordlagene. Det smarte ved jordvarme er, at du vælger en meget miljørigtig opvarmningsmetode. Og så skal systemet desuden ikke vedligeholdes særlig meget, når først det er installeret. Det kræver dog en del arbejde og koster en del at installere.  Til gengæld mener man, at det er fremtidens opvarmning. Men selvom jordvarme har sine fordele, kræver det en stor indsats at få monteret.

Elvarme er ikke særlig udbredt, fordi det ikke er særlig billigt i drift. Det er lidt sådan en “sommerhus-løsning”, som man ikke ser i mange moderne huse.

Naturgas udgør i dag 16% af opvarmningen i danske hjem. Det er også en relativ miljøvenlig løsning og kræver ikke den store montering. Det er dog ikke tilladt at installere et gasfyr i et hus, der ikke har det i forvejen. Så hvis du skal holde dig på den rigtige side af loven, så skal du holde dig væk fra gasfyret (medmindre du skal erstatte et, der er i stykker). Der findes dog tilfælde, hvor man kan få dispensation for gasfyr, hvis det ikke er muligt at få fjernvarme.

 

Flisfyr

 

Det gode ved et flisfyr er, at det både er billigt at installere og i drift. Derudover er det en meget miljørigtig løsning. Man kan endda få tilskud, hvis fyret er til erhvervsbrug, fordi staten gerne vil støtte op om mere grønne løsninger.

Et fyr kan dog kræve en del rengøring, men du kan selvfølgelig vælge et flisfyr, som er nemmere at rengøre end andre. Der findes nemlig en del forskellige, så det er en god idé at forhøre sig om, hvad er der er på markedet, inden du køber.

Det gode ved et flisfyr er også, at du både kan benytte træpiller og flis til opvarmningen. Du har derfor lidt mere frihed, end man fx har med et træpillefyr, som kun tager imod træpiller.