Tagrensning og algebehandling af eternittag

tagrensing og algebehandlingEternittage er elskede for sin holdbarhed – men berygtede for sine sundhedsskadelige effekter. Derfor skal man også tage en række forholdsregler, hvis man ønsker at få foretaget en tagrensning, algebehandling eller lignende af tage, der indeholder asbest.
I denne artikel vil vi kort introducere dig til, hvordan du ved, om der er asbest i dit tag, hvornår du må rense det og lignende.

Hvordan ved jeg, om der er asbest i mit eternittag?

For at finde ud af, om der er asbest i ens eternittag, skal man i langt de fleste tilfælde blot kigge på tagets produktionsår. De første eternittage begyndte at blive produceret omkring 1940’erne, hvoraf en stor del af disse blev produceret i Aalborg. I dag ligger eternitfabrikken ikke længere på samme grund, der i stedet for er blevet til et helt nyt bykvarter.
Eternitfabrikken lå dog på grunden i mange år, og det har man oplevet konsekvenserne af. I den forbindelse fik mange arbejdere på fabrikken nemlig konstateret kræft, lungesygdomme og andre alvorlige tilstande, hvilket blev en af årsagerne til asbestens endeligt i eternittagene. Ligeledes har man ved udgravninger til nye byggerier i området i Aalborg også fundet asbest i jorden.
Eternittagene med asbest blev nemlig produceret helt frem til 1987, og hvis dit eternittag derfor er fra mellem 1940’erne og 1987, kan der altså være asbest i. Du bør dog være opmærksom på, at man allerede i 1984 begyndte at producere asbestfrie eternittage.

Hvordan tjekker jeg produktionsåret?

I alle plader er der indprintet en kode, der kan hjælpe dig med at datere dit tag. Koden består af 5-10 tal, og hvis det første nummer i talrækken er 4 eller 5, betyder det, at der ikke er asbest i taget. Hvis du i stedet for finder, at koden starter med 0 eller 1, kan du vide dig sikker på, at der er asbest i taget. Hvis du finder, at du enten ikke kan læse koden, eller hvis koden ikke starter med 0, 1, 4 eller 5, kan du kontakte fabrikken, hvor taget er produceret, med henblik på at finde ud af, hvad taget indeholder og ikke indeholder. I langt de fleste tilfælde er taget produceret ved Cembrit, der kan være behjælpelig med denne slags spørgsmål.

Tagrensning, algebehandling og asbest

Hvis du skal have foretaget en tagrensning eller en algebehandling på et eternittag, der indeholder asbest, er det en god idé at få et professionelt og specialiseret firma til at stå for opgaven. Der er nemlig en række forholdsregler, der skal tages, hvis der er asbest i taget. Dette inkluderer eksempelvis, at du ikke må højtryksspule taget, da dette potentielt kan frigøre asbest, hvorfor man i højere grad bør forsøge sig ad med en blød børste eller svamp, da dette virker mere skånsomt på taget.
Der er dog én måde, hvorpå man godt kan spule taget med et højt tryk. Specialiserede firmaer har nemlig typisk en speciel maskine til formålet, der indfanger vandet, der bruges til at spule med. På den måde frigøres asbesten ikke ud i den blå luft, og dette er derfor tilladt.

Hvornår er tagrensning og algebehandling anbefalelsesværdigt?

Tagrensning og algebehandling er en kosmetisk behandling af taget. Hvis taget er belagt af alger, og du gerne vil have dette fjernet, burde det ikke være noget problem, hvis blot taget er i nogenlunde stand. Til dette formål kan man typisk klare det med nogle algebehandlingsprodukter, der fjerner mos og alger effektivt.
Hvis du i stedet for har et eternittag med synlige skader såsom sprækker, revner og ujævnheder, bør du ikke foretage en tagrensning af taget. I så fald er der nemlig risiko for, at du blot gør skaden værre, og dermed forkorter tagets levetid.
Hvis du er i tvivl, kan det være fordel at få en fagperson til at kigge på taget, da han/hun kan inspicere taget og på baggrund af dette, kan man foretage en professionel bedømmelse, hvor der tages hensyn til taget og dets fremtid.