Forældrekøb – Hvordan?
Overvejer du et forældrekøb til dit barn?
Ligesom alle andre større investeringer er et forældrekøb en større beslutning.
Det praktiske ved et forældrekøb i Danmark
Et af motiverne for at foretage et forældre køb kan være den store efterspørgsel på lejeboliger i de store studiebyer. Der er stor rift om dem, og det kan være svært at finde noget. Mange tilflytterstuderende – og studerende generelt – må ofte tage sig til takke med et lille værelse med dårlig indretning. Det er ingen hemmelighed, at man ikke har råd til guld og grønne skove som studerende, og det er da heller ikke meningen. Men ønsker du et fast og sikkert sted for dit barn i den (eventuelt) nye by så kan det være en mulighed at investere i et forældrekøb.
Renten er pt. Lav og samtidig kombineret med forholdsvist gode priser på ejerlejligheder. Endnu et motiv for at investere i et forældrekøb.
I kan som familie gøre jer nogle grundige overvejelser inden en eventuel investering. Først og fremmest skal I snakke grundigt sammen om, om det er den rigtig løsning for jer – det vil sige om det for eksempel overhovedet er nødvendigt. Det kan nemlig give afkald på en del af jer som forældres privatøkonomiens råderum. Overvej også det scenarie at forældrekøbet kan resultere i et underskud. Til gengæld har jeres barn fået en god og tryg start.
Hvad kan dette gøre for jer? Hvad betyder mest for jer? Det er sådan nogle ting som I skal tale om og inddrag gerne barnet i én eller flere af samtalerne. Men hav også en snak alene som forældre – det er trods alt jeres penge som skal kastes i investeringen. Når I taler med jeres barn kan I snakke om, hvor længe han eller hun har planer om at bo i lejligheden. Det er nemlig en stor økonomisk fordel at bo der en vis årrække (5-7 år eksempelvis). Der er nemlig store omkostninger forbundet med at flytte ind og hurtigt sælge igen. Derudover er det en god ide at have nogle klare aftaler om, hvorledes lejligheden skal vedligeholdes så den ikke taber værdi. Lav derudover en rigtig lejekontrakt med barnet. Ikke nok med at det er en god ide, så er det også et krav for at kunne modtage boligsikring.
Vælg en lejlighed som er langtidsholdbar. Det vil sige at I skal tænke over, om det er en lejlighed, hvor der kan flytte eventuel kæreste, ven eller veninde ind. Tænk derfor fremad. Kan lejligheden bruges efter studiet eller er den ikke egnet til dette? En stor fordel er at den også kan anvendes til livets forandringer. Et andet tilfælde ville være at en eventuel søster eller bror vil kunne overtage lejligheden efterfølgende. Tjek dertil om den potentielle boligs ejerforening tillader udlejninger. Det gør de som regel, men der kan forefinde begrænsninger ( specielt i andelsforeninger)
Fordelen for dig som forældre ved at forældrekøb i Danmark
Hver forælder må give sit barn et skattefrit kontantbeløb på op til 57 800 kroner årligt. På den måde kan man støtte barnet, så der er råd til bøger og husleje.
Inden at man investerer i et forældrekøb skal man vide, at det ikke er en optimal måde at tjene penge på. Er det hensigten, er der andre fordelagtige måder at gøre dette på. Et forældrekøb skal være for barnets nytteværdi og ikke for at tjene penge på det.
Ud over den selvsagte fordel at I får løst et problem for jeres barn, så får I som forældre en høj fradragsværdi for renteudgifter med de nuværende skatteregler. Der ud over kan ejerlejlighedens fællesudgifter fratrækkes som driftsudgift. Som nævnt er det en fordel hvis lejligheden er delevenlig, så barnet kan udleje et værelse og dermed næsten ikke behøve at betale skat af lejeindtægten.
Igen er det en fordel at I som forældre senere kan overdrage lejligheden til barnet og på samme tid undgå en stor ejendomsavanceskat.
Der er altså flere forskellige aspekter at overveje i forbindelse med et forældrekøb. Det er ikke kun den økonomiske fordel/ulempe man skal overveje men også hvilken nytteværdi et forældrekøb vil frembringe for alle parter. Det er i sidste ende kun jer der ved om en investering er en god løsning for jeres familie. Snak derfor om det med hinanden!