Gulvafslibning – Gør det selv

gulvafslibning guide, gør det selvHvis du bor i et hus eller en lejlighed med et halvgammelt og slidt trægulv, skulle du måske overveje, om det snart er tid til at give gulvet en afslibning. En afslibning på et nedslidt og riset trægulv kan friske gulvet gevaldigt op, og det vil fremstå som nyt.
At slibe sit eget trægulv kan være lidt af en misere, hvis man ikke ved, hvordan man skal gøre det ordentligt. Det er noget de færreste almindelige mennesker går rundt og er eksperter i, så derfor kræver det, at man sætter sig grundigt ind i, hvordan man gør, før man går i gang med at slibe sit eget gulv. Et nyslebet trægulv er til gengæld en fryd for øjet, så den tid, man bruger på at sætte sig ind i hvordan man giver sit trægulv et rigtigt gulvservice, er det værd.

Kan dit trægulv tåle at blive afslebet?

Der er visse overvejelser, du skal gøre dig selv, før du begynder på at afslibe dit gamle trægulv. Det første, du skal finde ud af, er, om dit trægulv overhovedet kan tåle at blive slebet. Et trægulv kan nemlig kun tåle et vist antal afslibninger, før det vil skade kvaliteten af gulvet. Du skal derfor finde ud af, hvilken type trægulv, der er tale om. Et massivt trægulv kan klare flere afslibninger end et lamel- eller laminatgulv, hvis de to sidste typer overhovedet kan klare én. De fleste massive trægulve er samlet med not og fer, og du må derfor ikke slibe dit trægulv, hvis overfladen er tæt på at være ved samlingen. En god måde, hvorpå man kan tjekke, hvor tykt et lag træ der er ned til feren, er ved at stikke en spids genstand ned i samlingen, og på den måde måle om der er plads til endnu en afslibning. På massivt trægulv skal der være mindst 4 mm træ tilbage efter afslibningen, mens der på lamelgulv skal være mindst 2-3 mm slidlag tilbage. Laminatgulv kan slet ikke afslibes, idet det stort set igen slidlag har, og nogle billige former for lamelgulv kan heller ikke tåle at blive slebet.
Er du i tvivl, så få hellere fat i en professionel gulvafhøvler, frem for at gøre-det-sev

Værktøj til gulvafslibningen

Hvis du ikke selv ejer en slibemaskine, kan du leje én i et byggemarked. Du kan selvfølgelig også altid selv investere i én, hvis du regner med, at din afslibning bliver en succes. Til gulvets store flade, skal du bruge en stor bånd- eller valseslibemaskine, slibebånd i forskellige korn fra grov til fin og slibeolie. Olien benyttes til at smøre ud på gulvet, så støv fra afslibningen ikke sætter sig på slibebåndet. Til trappetrin, kanter, hjørner og dørtrin skal du bruge en mindre sliber. Måske har du selv en, der kan bruges, men ellers kan du snakke med udlejeren om, hvad det helt præcis er, du har brug for.

Forberedelser før afslibningen

Før du begynder med at slibe dit gulv, skal du sikre dig, at der ikke stikker søm op, som vil komme i karambolage med slibebåndet, når du sliber hen over dem. Det samme gælder skruer. For at du kan komme til, skal lister og dørtrin fjernes. Hvis gulvet har større skader, kan det også anbefales, at du disse steder skifter gulvet ud, og desuden skal gulvet gøres grundigt rent.
Selv afslibningen
Overordnet set skal du slibe dit trægulv af 3 omgange: En grovslibning med grove slibebånd, en mellemslibning med mindre grove slibebånd og til sidst en finslibning med mindst fine slibebånd. Antal korn på slibebåndet skal varieres alt efter gulvets tilstand, hårdhed og overfladebehandling. Du skal dog altid bevæge slibemaskinen langsomt og tjekke slibepapiret ofte.

Overfladebehandling efter afslibningen

Støvsug grundigt efter afslibningen. Du bør gå i gang med overfladebehandlingen så hurtigt som muligt for at undgå skader på gulvet. Overfladebehandlingen beskytter dit gulv og gør det nemmere at holde rent. Gulvfladen skal være pæn, jævn og uden slibeovergange. Desuden må der ikke være spor af den gamle overfladebehandling.
Som forbehandling skal du foretage en ludbehandling, som vil hæmme træets naturlige gulning. Dernæst kan du foretage en anden form for overfladebehandling, da ludbehandlingen ikke kan stå alene. Den bedste løsning er lak, da et lakeret gulv er nemt at holde rent, slidstærkt og ser flot ud. Du kan dog også vælge enten olie- eller sæbebehandling. De kræver dog begge en del hyppigere og grundigere vedligeholdelse for at holde sig pæne.

For yderligere information kan du eventuelt besøge Gulvafslibning-københavn.dk der har mange gode artikler om efterbehandling af gulve.