Glasvæv og maling, sådan kommer du igang

maler og glasvævHvis du går rundt med gør-det-selv drømme, du godt kunne tænke dig at føre ud i livet, men ikke helt ved hvor du skal starte, så er internettet et godt sted at lede efter tips og gode råd. Der findes forskellige guides, der trin for trin viser, hvordan man arbejder med f.eks. glasvæv og maling. Det er vigtigt at forberede sig godt, inden man går i gang med arbejdet, og desuden vil det være en god idé at benytte kvalitetsmaterialer, da de vil holde i længere tid, og i mange tilfælde også er nemmere at arbejde med. Mange vil måske vælge at kontakte en uddannet maler til denne slags opgaver, men sandheden er at man godt selv kan udføre projektet, hvis man altså sætter sig godt ind i tingene, og ikke kaster sig hovedkuls ud i det. Ellers risikerer man at noget går galt, og man kan komme til at fortryde det på længere sigt, hvis man ender med et dårligt resultat.

En guide til glasvæv og maling

Man kan få mange forskellige mærker indenfor glasvæv, med forskellige mønstre og overflader. Man kan også vælge mellem en fin, mellem eller grov udgave. Oftest bruges der lodrette og vandrette tråde, for at danne det klassiske mønster. Man skal være klar over, at dette mønster vil kunne ses som en struktur på væggen, men hvor tydeligt kommer an på, hvor meget maling den efterfølgende får. Der findes dog også en udgave, der er helt strukturløs, kaldet glasfilt. Det kan være ret ubehageligt at arbejde med, så det anbefales at man bruger handsker. Grunden til at man gør dette inden man maler er, at man hermed kan løse problemet med mange revner i væggen, og det fungerer som en armering, der sikrer at væggen fremover vil være robust.

Sådan kommer du i gang med glasvæv og maling, trin for trin

Det første man bør gøre inden opsætning af glasvæv og maling er klargøring af væggen. Hvis den er tapetseret, så skal man fjerne det gamle tapet, inden man kan gå i gang med arbejdet. Det er vigtigt at man gør dette på den rigtige måde, så der ikke sidder rester tilbage og besværliggør det videre arbejde. Hvis der ikke er tapet på væggen, men den derimod er malet, så skal den vaskes grundigt med en speciel grundrengøring, man kan få i de fleste malerforretninger. Nogle gange vil det også være nødvendigt at slibe med slibepapir og grunde, for at sikre at vævet kan sidde fast. Når man skal grunde kan man bruge en bred spartel. Man starter med at feje væggen, og kradse revner og huller ud. Herefter fugter man de udvalgte steder med lidt vand. Nu kan man bruge ens spartelmasse, og man kan også bruge en acrylfugemasse til at lukke huller mellem væggen og karme, m.m. Når dette er gjort bør man lade væggen tørre, og igen slibe ujævnheder.

Nu kan arbejdet med glasvæv gå i gang, og først skal man skære det passende antal baner til. Man fordeler klæbemateriale på væggen med en rulle, for et område der ca. svarer til to baner. Så tager man de udskårede baner, og sætter dem op. Den første bane kan være lidt svær, så her anbefales det at bruge en lodsnor. Det er nemmest at sætte den fast øverst, samt lade et lille stykke stik op, der kan klippes til bagefter. Til at sætte vævet fast kan man bruge en vævspartel eller en tapetbørste. Start midt på, og gå ud imod siderne. Når alt sidder som det skal, så kan man tilskære banen ved gulvet og ved loftet med en kniv. Til sidst skærer man til omkring stikkontakter og dørkarme, og her er det vigtigt at sørge for, at glasvævet støder helt op til kanten. Endelig er det blevet til til at male, og det kan man gøre næsten med det samme efter at have sat glasvæv op. Et godt råd er at fortynde den udvalgte vægmalingen den første gang med vand, og når den er tør så bruge en færdigmaling 1 eller 2 gange. Til sidst bruger man igen den valgte vægmaling, men denne gang i en ikke-fortyndet udgave.