Granit, grantiskærver og den japanske have

Solens stråler leger med en rislende vand, der roligt fortæller en ældgammel historie om ro, renhed og afstressende yoga – ahh knap så idyllisk, men den moderne Japanske sansehave, er uden tvivl noget af det mest populære lige nu, fordi den kan give os det frirum vi længes efter i den stressende hverdag.

granitskærverHer på portalen sætter vi fokus på, hvordan du selv kan forandre din have, så den bliver et rolig og afstressende område af dit liv.

Vi ser på typer af sansehaver, hvordan du kan bruge granitten som er essentiel i havetypen og hvordan du i praksis kommer i gang.

Den Japanske granit have

I Danmark har vi en utrolig flot Japansk have ”Birkegårdens haver”, den vil vi tage udgangspunkt i, da den er godt dækkende for en traditionel Japansk have og har forskellige opdelinger, hvor en enkelt typisk udvælges og anlægges i private haver. (Besøg den gerne før du vælger havetype)

Nogen vælger 2 eller 3 områder af haven – men ofte begyndes med et enkelt område, da der let kan bruges en hel sæsom her.

Meditationshaven

I 1600 tallets kom de første meditationshaver omkring klostre, hvor munkene anvendte dem i deres daglige meditation.
Den rolige stemning og muligheden for, at fokusere 100% på forarbejdning af jorden, plantning og skånsom behandling af blomsterne, gjorde det til et velegnet sted for meditation.

Haverne forestillede et stort Ocean med små er og granitskærver samt sand blev brugt til at efterligne havet bølger.

Den ultimative kontrol med hver lille Ø, hvor træer var klippede til og landskaber efterlignet, gjorde synet fredfyldt og godt til fordybelse.

Sandhaven

Den traditionelle Japanske have med hvide sten og granit, der symbolisere vand og tilklippede små træer.

Stenhaven

Den mest populære type i Danmark.
Her er der mulighed for at udfolde sig med bjerglandskaber i sprængt granit, springvand og små vandfald samt sø med coi fisk.

Vandrehaven

Kejserens imponerende have, hvor gæster kunne inviteres til en vandretur blandt de store imponerende kirsebærtræer.