Gør du brug af friværdien i dit hus?
Hvis du er husejer, og har været det i et stykke tid, er der en god sandsynlighed for, at du har opsparet friværdi i huset. Det kan dels skyldes dine afbetalinger på dit lån, men også, at dit hus muligvis er steget i værdi, mens du har ejet det. Spørgsmålet er så – udnytter du din friværdi optimalt? Der er masser at holde styr på som boligejer, og det er derfor langt fra sikkert, at du overhovedet har tænkt over, hvordan du kan udnytte din friværdi.
Når du har opsparet friværdi i din bolig, giver det dig en række muligheder, som husejere uden friværdi ikke har. Disse muligheder kan få stor betydning for din økonomi, hvis du forstår at udnytte det korrekt.
Sådan udnytter du din friværdi
Hvis du har friværdi i din bolig, betyder det egentlig blot, at du har mulighed for at låne penge med sikkerhed i dit hus. Det er dog ret interessant, da boliglån – og herunder særligt realkreditlån – giver dig mulighed for at låne penge til meget lave renter; særligt i det nuværende rentemiljø, hvor selv fastforrentede realkreditlån har en rente på under 2%.
Det kan du udnytte til at optimere din økonomi. For kan du låne penge til 2% og investere dem i aktiver, der giver dig mere end 2% i afkast, opstår der således en mulighed for at tjene penge på din friværdi.
Overvej aktier
Med udgangspunkt i overstående kan du f.eks. overveje at optage lån i din friværdi, og så investere beløbet i aktier via en børsmægler som saxo bank. Aktier er kendt for at have et historisk gennemsnitligt afkast på 7%, og kan du låne til eksempelvis 1,5%, behøver du ikke engang at præstere lige så godt som det generelle aktiemarked for at lave en fornuftig forretning ud af det.
Lad os tage et eksempel. Du har 1 mio. kroner i friværdi i din bolig, og kan optage et lån på 2,5% inkl. bidragssatsen. Et sådant lån vil koste dig 25.000 kr. om året. Investerer du efterfølgende beløbet i aktier og opnår det gennemsnitlige afkast på 7%, giver det dig et overskud på aktierne på 70.000 kr. Du tjener således 45.000 kr. om året på denne manøvre.
Inden du kaster dig ud i at investere din friværdi i aktier, bør du dog undersøge skatteforholdene. Det er nemlig sådan, at du skal betale mellem 27-42% i skat af dit aktieprovenu, hvilket selvfølgelig begrænser overskuddet. Omvendt kan du få et rentefradrag på dit nye realkreditlån, hvilket omvendt øger overskuddet. Derfor er det altid en god idé at tale med din bank, så i sammen kan beregne det potentielle overskud, hvis du vælger at investere din friværdi i aktier.