3 ting du skal gøre ved haven i vinterhalvåret!

Inden vinterens frost og sne for alvor gør sit indtog, er der nogle ting, der er vigtige at have på plads først, når det kommer til haven. Den skal nemlig sikres, så den står flot, når foråret kommer.

Haven skal føres sikkert gennem vinteren, og derfor er der visse ting, der er vigtige at huske, inden sneen rammer, og frosten fryser dine smukke planter.

1. Ryd op i haven og beskær trækronerne
Det første, du skal gøre ved haven i vinterhalvåret, er at rydde op og beskære.

Fjern visne blade fra havens græsplæne og ryd op i køkkenhaven, så visne grønsager ikke bærer mulige plantesygdomme videre til næste sæson.

Når det er vinterhalvår, kan du lettere overskue, hvilke grene, der kan undværes. Derfor er det en god idé at beskære de træer, der har brug for at få tyndet lidt ud i trækronerne. 

Samtidig skal du klippe afblomstrede blomster og planter ned, hvis de ser kedelige ud – for eksempel stauder, hvis du har sådan nogle.

2. Beskyt planterne ved at dække dem til
Det første, du skal gøre ved haven i vinterhalvåret, er at dække nogle af planterne med gran.

For de mest sarte planter bør du nemlig beskytte mod vinteren ved at dække dem til med gran. Det lyder måske lidt fjollet og unødvendigt, men den er faktisk god nok. Både fordi granen beskytter mod den våde og tunge sne, og fordi granen skåner de sarte planter for den stærke sol, der ofte kommer i nogle af vintermånederne – primært i januar og februar.

Det er dog en god idé at dække de sarte planter til med gran i slutningen af efteråret, for du har sikkert alt for travlt til at tænke på planterne i december, hvor julen står for døren.3. Brug kompost i jorden
Det tredje, du skal gøre ved haven i vinterhalvåret, er at bruge kompost i jorden.

Det gør du ved at dække jorden med kompost. Kør din kompost ud mellem dine planter i haven og få det ned i jorden, hvis jorden ikke er for hård at arbejde med. Du skal beskytte jorden for vinteren, og ved at bruge kompost, luner og beskytter det jordstrukturen og tilfører jorden næring og strukturforbedrende materiale.

Har du brug for hjælp til haven eller gården?
Kan du ikke overskue selv at bruge tid og energi på din have, er det også en mulighed at få andre til at hjælpe dig.

Bor du et sted, hvor du har tilknyttet en gårdhave eller et fælles gårdareal, er det en god idé at have en have/gårdmand eller vicevært til at varetage en række opgaver, der knytter sig til haven. Det kan man for eksempel hos GladEjendomsservice.dk, hvis man bor i København.

En have/gårdmand eller vicevært fører tilsyn med den daglige vedligeholdelse, herunder grønne arealer, storskrald, dagrenovation osv. Alle ting, der er relevante at drifte året rundt – også i vinterhalvåret. Det er en god idé at få hjælp til haven om vinteren, hvis den skal tage sig godt ud, når det bliver forår og vinter.