Billån – Sådan gør du
Et billån adskiller sig fra et traditionelt forbrugslån ved primært, at være billigere i rente og Årlige omkostninger i procent.
Meget ofte er det også med en længere løbetid end et almindeligt forbrugslån og meget ofte med enten udbetaling som sikkerhed eller pant.
Vi ser her på hvilke områder du bør kende til og undersøge, før du optager et nyt bilån.
Introduktion til lånebegreber du bør kende
ÅOP er det bedste begreb af sammenligne lån pba, da lovgivningen forskriver hvordan det skal opgøres og at tallet skal fremgå synligt ved hvert lånetilbud.
ÅOP står for årlige omkostninger i procent og med andre ord, hvad koster det pr. år i procent at låne det fulde beløb inkl. renter og oprettelsesgebyrer etc.
Her kan du dog kun sammenligne direkte, hvis de lån du sammenligner har nøjagtig samme løbetid.
Samlet tilbagebetalingsbeløb over hele låneperioden, er også et rigtigt godt udgangspunkt for sammenligning, her kan du sammenligne på kryds og tværs af løbetider, da du jo kun sammenholder det samlede beløb det koster at låne.
Bliv ikke imponeret over en lav rente
Renten er naturligvis vigtig, men lad den aldrig stå alene som beslutningsgrundlag. Renten er nemlig slet ikke det eneste du betaler.
Når du opretter et lån, skal der betales statsafgift og typisk tager lånefirmaet også et oprettelsesgebyr, så du ofte kommer helt op på 8.000 bare for at optage lånet.
Herefter kommer renten og administrationsgebyrer hver måned.
Et meget høj oprettelsesgebyr kan benyttes til at sætte renten ekstra lav i et forsøg på at få lånet til at se billigere ud.
Her bør også bemærkes at det KUN er rente, som er fradragsberettiget – ikke alle mulige oprettelsesgebyrer etc.
Hvilken løbetid bør vælges?
Der er ikke helt frit slag, køber du en brugt bil, kan du hos de fleste låneudbydere kun låne bilen alter fratrukket 10 år i løbetid. Er bilen 5 år, kan du få 5 års løbetid på billånet.
Det er dog forskellige og nogen steder kan du godt få 3 års løbetid selv om bilen er 10 år gammel.
Det er dog vigtigt, at spørge / læse om den del hos hvert lånefirma, så du ikke ender med at vælge et lån, du slet ikke kan få.
Herudover bør du være opmærksom på, at endelige afdrag pr. måned jo naturligvis afhænger af løbetiden, men også prisen for lånet.
Vælger du meget lang løbetid, bliver det dyrt samlet set.
Vælger du meget kort løbetid, bliver det dyrt pr. måned.
Det er derfor vigtigt at lave et lån med så kort løbetid som muligt, dog uden du vil kunne komme i problemer med at betale.
Husk på det er en investering mange år frem og der kan ske store ting i dit lv.
Billån med pant og sikkerhed
Når du laver en udbetaling, tager banken pant i udbetalingen og har sikret sig en del af lånets tilbagebetaling allerede når lånet oprettes.
Det gøres primært for at sikrer banken mod tab, hvis du ikke kan betale bilen.
Et lån med udbetaling er derfor ofte billigere i ÅOP og naturligvis rente.
Det samme gør sig gældende med pant.
Hvis banken kan få pant i bilen for hele lånebeløbet, så kan de inddrage bilen og sælge den, hvis du ikke betaler dine afdrag.
Det er ikke sådan at de bare kan hente din bil dagen efter første gang du glemmer at betale, der skal naturligvis mere til og en advokat vil typisk skrive et brev efter måneder og gøre opmærksom på, at der er et skyldigt beløb – og at nøglerne til bilen skal fremsendes, hvis der ikke kan indfries gæld.
Bliver der penge i overskud ved salg af bilen, vil det naturligvis tilfalde tidligere ejer.
Tjek for pant og restgæld ved køb af brugtbil
Låner du penge vil lånefirmaet ofte bede om sidste indregistrerede nummerplade, så de kan tjekke om der er restgæld og pant fra andre lånefirmaer i bilen.
Det bør du også selv gøre. Det kan gøres gratis på Tjekbil.dk men det kræver du har sidste indregistrerede nummerplade.
Under tjekket bør du også bemærke hvilket KM tal, der er noteret under sidste syn – Er det i overensstemmelse med den tid der er gået siden sidste syn og det som forhandleren opgiver?
Er det mindre? Så er der stort set altid tale om svindel og det bør meldes til politiet øjeblikkeligt.
Der kan dog være årsager til lavere Km antal hos forhandleren, f.eks. montering af ny motor, men det skal også fremgå af en slagsannonce.
Krav for at kunne optage et billån?
- Du skal være dansk statsborger
- Du skal være over 18 år
- Du skal have kørekort
- Der skal være kaskoforsikring på bilen
- Du skal kunne kreditvurderes positivt
Kreditvurderingen er forskellige fra lånefirma til lånefirma og det er typisk i bankerne, at de har de skrappeste krav.
Her ser bankerne på dit årlige budget og hvor stor et rådighedsbeløb du / I har og hvordan det vil påvirke den samlede økonomi med et afdrag på et billån.
Her ser de på din indtægt, dine andre udgifter (De beder om et budget) og andet gæld.
Har du et stort rådighedsbeløb er det typisk ikke et problem at bliver godkendt.
Måske mener lånefirmaet, at du ikke kan klare et så stort afdrag pr. måne dog anbefaler måske en mindre hovedstål (Lånebeløb i alt).