Kom dine træstubbe til livs
Har du en træstub, der sommer efter sommer stirrer dig i øjnene og minder dig om, at det er ved at være tid til at få bugt med den? Så er det måske på tide at komme knofedt på hænderne og give den genstridige stub tørt på. Vi kan dog godt forstå, hvis du ikke er kommet i gang af en årsag, hvis du står med skovl og økse. Det er nemlig utroligt hårdt fysisk arbejde – og sjældent noget, din ryg vil takke dig for. Har du derimod en stubfræser, så er der lagt op til en noget mere human omgang havearbejde.
Stubfræsning gør det lettere
Svaret er egentligt ganske enkelt: Stubfræsning er en metode, der er nemmere og hurtigere, når du skal have fjernet din træstub. Ulempen er, at den også er en smule dyrere, da den kræver en stubfræser – hvilket ikke alle privatpersoner har, hvorfor mange hyrer en anlægsgartner eller anden haveservice til opgaven.
Når man taler om, at noget ”fræser”, er det en proces, der foregår ca. 30-50 cm under jordens overflade, samtidig med at der over jord finder en fræseproces sted, der saver stubben til flis og smulder. Dermed forsvinder din genstridige stub fra haven.
Hvorfor bruge denne metode?
Fordi den er lettest. Du kan ganske vidst gå i krig med din træstub med skovl og økse, men det er en lang og hård kamp, der i så fald venter dig. Bor du på en gård, hvor du har adgang til an traktor med grab, kan den også tage en stub, men den luksus er det ikke alle der har.
Stubfræseren er derfor en god løsning, hvis du søger en forholdsvis billig måde at få fjernet stubben på. Derudover, så er det kun området, hvor stubben stod, der bærer præg af indgrebet. De øvrige områder skades ikke – hvilket ikke kan garanteres, hvis du bringer en traktor ind i haven og støder mod stubben for at få ødelagt rodnettet og taget den op. Det betyder, at fræseren er den bedste løsning, hvis du ikke vil risikere skader i din have – og hvis du f.eks. ønsker at lægge græs lige efter arbejdet er overstået.