Sådan afsliber du dine gulve

Sådan sliver du et trægulvSkal du i gang med og afslibe dit gulv? Så kan du få hjælp her. I det nedenstående gennemgår vi step for step de trin du skal igennem for at få et smukt resultat.
Du kan naturligvis også hyrer et professionelt gulvfirma, se priserne her

Klargøring:

Du betaler leje af maskinerne fra du henter dem, så på det tidspunkt skal du have alt klart.

 1. Fjern gamle rester at lim og spartelmasse. Det ødelægger slibepapiret.
 2. Hvis der er søm skal de dykkes ca. 3 mm og skruer skal skrues tilsvarende ned.
 3. Krads gulvets sprækker rene med en hobbykniv og hold med den anden hånd støvsugerrøret tæt ned til sprækken, så snavset suges op straks. Støvsug dernæst gulvet grundigt og vask det, så der ikke slibes skidt ned i træets overflade.
 4. Dæk af til resten af boligen. Det er ikke nok at lukke dørene. Der skal tapes tætsluttende dampspærreplast eller lignende for dørene.

Slibning af kanter:

 1. Tag panelerne af. På den måde kan du nå helt ind til væggen.
 2. Start med kantsliberen. Hvis der er lak på gulvet så start med korn 24 ellers korn 40.
 3. Slib kanten hele vejen rundt til du når rent træ, skift så til korn 150.
 4. Slib hjørnerne med en trekantsliber. Den sidste rest, der er langs væggene bliver skjult, når der sættes paneler på igen.

Slibning af gulvfladen:

De ture du først tager kan man se tydeligt. Når turene ikke ses så tydeligt mere, skal du sørge for at arbejde dig systematisk frem og tilbage, så du sliber jævnt og ensartet over hele gulvet.

 1. Brug nu den store slibemaskine med korn 24. Hæng ledningen op med en krog midt på loftet, så den er af vejen og find en støvpose frem.
 2. Løft valsen op fra gulvet, start maskinen og gå fremad. Først nu skal valsen sænkes ned. Er gulvet meget ujævnt, kan du tage de første baner diagonalt. Eller skal du kører i bræddernes retning.
 3. Husk ikke at stå stille med valsen kørende. Den graver sig ned i løbet af et øjeblik, så hæv altid valsen, lige før du når væggen. Maskinen trækkes bagud før valsen sænkes igen.
 4. Arbejd dig jævnt og systematisk hen over hele gulvet med det grove slibepapir til gulvet er helt plant og står rent.
 5. Fej og støvsug støvet fra grov-slibningen op, så gulvet er helt fri for skidt og lakrester mv.
 6. Nu skal slibesporene fjernes. Det skal du gøre ved at slibe med finere og finere slibepapir. Start med korn 60. Det er udelukkende den store gulvflade, der skal slibes nu. Kanterne skal først slibes til sidst.
 7. Herefter skal du bruge korn 100 og dernæst korn 150. Du skal passe på ikke at skifte finhed for hurtigt. Så bruger du alt for meget slibepapir og tid. Gulvet skal køres over mange gange med hver finhed. Lige til du ikke mere kan se, hvor du kører.
 8. Når du har brugt korn 150 skal du vurdere om gulvet skal også skal have med korn 180. Nogle gulve skal have med korn 240 før det er færdigt. Det kommer an på gulvtypen og træet.

Tilbage til kanterne:

 1. Når gulvfladen er færdig, skal du slibe kanterne hele vejen rundt med kantsliber og trekantsliber. De skal have med de samme typer slibepapir som gulvfladen altså fra korn 60 til 150 (eller mere, hvis gulvfladen fik det).
 2. Det er en god ide at beskytte væggen med pap, der hvor maskinen rammer den.

Inden efterbehandling:

 1. Ud over støvet i maskinernes sække er der støv overalt på loftet, væggene og på værktøjet. Fej og støvsug alt og tør det af med en fugtig klud.
 2. VIGTIGT! Hvis du har brugt slibeolie skal støvet stilles udenfor, da det kan selvantænde.
 3. Igen kradser vi fugerne ud og holder støvsugerrøret tæt på, så al skidt suges op med det samme.
 4. skur gulvet med grundrens og vask efter med rent vand.
 5. Nu skal gulvet tørre i minimum et døgn og så kan du efterbehandle.

Der er mange muligheder inden for gulvbehandling, i dag vælger de fleste noget der lysner stue op f.eks. hvid lud, læs mere om gulvbehandlinger her