Samejeoverenskomst – Hvad er det?
Samejeoverenskomst
Hvis du lejer eller køber en bolig, hvor der er flere fællesejere, er det nødvendigt at have en samejekontrakt. Det kan for eksempel være, hvis der er tale om en todelt villalejlighed eller lignende, hvor den ene del af huset lejes eller sælges til en part, imens den anden del lejes eller sælges til en anden. (ideel anpart)
Her finder i lidt mere information om, hvad der er rart at vide omkring samejekontrakter og om, hvad en god og rimelig kontrakt skal indeholde.
Hvad er en samejekontrakt?
En samejekontrakt er altså som navnet antyder en kontrakt, der beskriver forholdene under jeres sameje af en bolig.
Du har måske også hørt tale om udtrykket samejeoverenskomst, der anvendes i normal tale. Samejeoverenskomsten eller samejekontrakten er altså et dokument, der indeholder information og aftaler omkring alt det praktiske i forbindelse med en todelt ejendom.
Hvad skal samejekontrakten indeholde?
For at være sikker på at der ikke opstår problemer mellem dig og din samejepartner, er det vigtigt, at kontrakten indeholder utrolig mange vigtige informationer. Hvis du ikke har erfaring på området, anbefales det at hyre professionel hjælp til at ordne papirarbejdet.
Først og fremmest skal samejeoverenskomsten indeholde information om, hvem der har brugsret til hvilke dele af ejendommen. Der skal altså skrives helt konkret, hvem der for eksempel har ret til stueetagen, og hvem der har ret til 1. sal. Det kan også være information om, hvem der har ret til at anvende garagen, loftet, kælderen, redskabsrum og så videre.
Der skal også indgå information om, hvordan jeres sameje er blevet tegnet, og hvordan beslutninger vedrørende boligen træffes imellem jer. Derudover er det vigtigt at skrive, hvordan i fordeler fællesudgifterne som for eksempel vand og varme, og hvordan disse opkræves og betales.
I skal også skrive, hvordan eventuel vedligeholdelse og reparation af huset skal finde sted. Med i kontrakten bør også indgå information omkring forsikring, samt hvordan i gør med jeres andel af boligen i tilfælde af salg, udlejning eller pantsætning.
Slutteligt skal kontrakten også indeholde information omkring den generelle husorden og en kort beskrivelse af, hvilken sikkerhed begge parter stiller for, at de kan betale fællesudgifterne.
Hvorfor er det vigtigt med en grundig samejekontrakt?
I bund og grund er en samejekontrakt til for at skabe det bedst mulige forhold mellem de to samejere, og for at i begge kan sikre jer, at alt forløber som det skal med jeres bolig. Normalt fungerer den mest som en form for aftale mellem de forskellige ejere, men den er specielt vigtig at henføre til, hvis der skulle opstå problemer eller ekstra omkostninger med bygningen.
En samejekontrakt er altså med andre ord et regelsæt for jeres sameje, som i altid vil kunne slå op i og henvise til, hvis der skulle opstå problemer, så i kan løse dem juridisk korrekt. Det er derfor vigtigt, at kontrakten er skrevet og udformet korrekt og rimeligt, så den er fair for alle parter.
Få professionel hjælp til at udforme samejekontrakten
Med alle de ovennævnte regler og forskrivelser for hvordan en samejekontrakt skal skrives, kan det være svært at overskue det hele. Det er derfor en rigtig god idé at søge professionel hjælp, så i kan få skrevet en god kontrakt, der er retfærdig for begge parter.
Det er som regel en boligadvokat, der hjælper til med at udforme samejekontrakter. De forskellige advokatfirmaer tilbyder som regel også forskellige løsninger, hvor i til en fast aftalt pris kan få hjælp hele vejen igennem med jeres samejekontrakt. Dette giver jer friheden til at fokusere mere på nogle af de mange andre ting, der hører med i forbindelse med en flytning og bolighandel.
Ved at have en dygtigt boligadvokat involveret i jeres kontraktskrivning, sikrer i jer også, at jeres kontrakt bliver retfærdig. Der vil altså ikke være nogen af parterne, der vil blive trådt over foden. I de fleste tilfælde fungerer det fint med sameje mellem to eller flere parter, og en velskrevet samejekontrakt fra en professionel boligadvokat er altså med til at sikre, at det fortsat forbliver sådan i fremtiden.
Selvom i måske godt kan løse skrivningen af samejeoverenskomsten alene, er det altid en god idé at have en advokat med ind over, når det kommer til at godkende og underskrive kontrakten. Herved undgår alle parter, at der ikke er noget, som de har overset, der senere vil kunne skabe problemer for dem.