Som boligkøber skal du være opmærksom på disse parametre
Det skal danske boligmarked kan være svært at navigere i, hvor priserne stiger og falder, så stiger de lidt igen. Som boligkøber er det altid svært at vide, hvornår man skal slå til. Er man i den situation hvor man endelig har fundet det perfekte hus eller lejlighed og der er intet der kan holde en tilbage for at købe det, så er der nogle væsentlige faktorer man absolut skal have styr på inden man kan gøre boliginvesteringen officiel.
Boligens stand
En af de vigtigste variabler når man køber et nyt hus, er selvfølgelig boligens stand. Ved ethvert boligkøb så skal husets stand vurderes med henblik på, at finde ud af hvor mange skavanker der er. Som boligkøber er det nødvendigt at man er 100 % klar over, om boligen har nogle skavanker hist og her. Hvis den eksempelvis snart skal have et nyt tag, så er det muligt at trække det fra købsprisen, da det er en ret dyr omkostning eller hvert fald at forhandle det ind i købsprisen. Hvis man ikke er klar over, hvordan sådan en byggeteknisk rapport skal forstås, så kan det være en god ide at alliere sig med en byggetekniker, som kan gennemgå boligen fra top til tå. De penge er godt givet ud, da det kan blive meget dyrere på sigt hvis du har overset fejl og mangler ved boligens generelle stand.
De juridiske aspekter
Det er ret fundamental at være indforstået med alle de juridiske forpligtelser der i forbindelse med et boligkøb. Når først købsaftalen er underskrevet, så er der ingen vej tilbage, hvorfor man hænger på den i mange år frem. Derfor kan man med fordel alliere sig med en jurist eller en boligadvokat, der kan guide dig, således at købet går igennem i god ro og orden. En boligadvokat kan ikke kun rådgive dig om de juridiske aspekter omkring salget, men også vedrørende om lånebetingelserne er hensigtsmæssige, hvor denne har en bred viden bl.a. omkring hvad er et ejerpantebrev, hvilket man kan læse mere om her.
Finansieringen af huset
De fleste kender til den følelse at forelsket sig i noget, hvor man måske ikke helt har de økonomiske ressourcer til at realisere købet. Derfor er det altid en god ide at tage en god snak med banken inden man går ud på boligjagt. Først og fremmest fordi det er dem, som skal sige god for købet, hvorfor de selvfølgelig har interesse i, at det både kommer dig til gode, men i lige så høj grad dem. For det andet giver det en klarhed over, hvor meget der kan købes for og ikke mindst til hvilken rente. Når man skal finansierer et boligkøb, så er en god fingerregel, at man skal kunne tåle at miste sit job komme på dagpenge og stadigvæk have råd til at betale huslejen. Dertil vil banken have interesse i at vide hvor stort dit forbrug er, om du rejser meget, tit tager ud og spiser, eller bare har et stort behov for at shoppe. Alts sammen bliver taget med i betragtningen, når de skal afgøre hvor meget man kan låne for. Hvis man får afslag på at låne til sit drømmehus, så er der heldigvis andre alternativer, hvor blandt andet lej bolig kan blive aktuelt.