Foråret er over os! Fuglene synger, solen skinner og vi får lyst til at gå i haven. Måske for at slappe af på græsset i solen eller for at lave havearbejde. Måske begge dele.
Men hvad er din haveplan for i år? Mange mister overblikket over havearbejdet, fordi de ikke på forhånd lægger en konkret plan og sætter sig realistiske forventninger til udbyttet af sæsonens indsats i haven. Havearbejde starter for mange ud som en romantisk forestilling om at dyrke sine egne grøntsager, få jord under neglene og rigtig nyde naturen imens man får rørt sig.
Og den forestilling er der jo intet i vejen med, og den er slet ikke urealistisk. Det der bare ofte sker, som på visse andre områder her i livet, er at hverdagens travlhed får romantikken til at gå i glemmebogen. For med havearbejde kommer man meget let i en situation hvor mængden af havearbejde vokser i takt med at man øger sin indsats. Det der derfor er vigtigt at forstå er, at havearbejde som udgangspunkt er en ”uendelig størrelse”. Det vil altid være mere at optimere, og jo mere du planter haven til med spise- og prydplanter, jo mere er der også som skal vedligeholdes. Så med mindre du har alle dage fri og en fysik som en 20-årig, så er det en meget god idé at du afgrænser dig.
Derfor vil du i det følgende få 3 konkrete bud på hvad du kan gøre, for at reducere mængden af arbejde i haven – så du rent faktisk har tid til at gå og hygge dig med havearbejdet fremfor at stresse rundt i et desperat forsøg på at nå alle dine haveprojekter.
Plantesten til afgrænsning
En måde at gøre din haveindretning mere overskuelig på er ved at bruge plantesten. Plantesten kan bruges til at afgrænse haven på en måde, som ikke kræver vedligehold. Du kan finde billige plantesten her, som kan bruges som alternativ til natursten, hvis du eksempelvis vil bygge en havemur som kompenserer for niveauforskelle i havens terræn. Måske synes du at en havemur i natursten er mere autentisk, naturlig og idyllisk at se på, men det er her du må gøre op med dig selv, hvor idyllisk du synes det vil være hvert eneste år, at skulle holde naturmuren fri for mos og ukrudt som vokser i de mange små huller og skal renses fra de mange små overflader. Her er en støttemur i plantesten langt mere praktisk.
Der er ingen små mellemrum hvor gevækster kan slå rødder og hvis den af og til skal mosbehandles, så er der tale om få og store overflader, som er langt hurtigere at komme igennem. At bygge en mur i ukurante natursten er som at lægge et puslespil. Hver en sten skal placeres, vendes og drejes så den passer med de andre og så muren ikke skrider. Også her er en støttemur i plantesten også langt hurtigere at lave, da den ikke kræver samme intense fordybelse i dagevis.
Barkflis som ukrudtsfjerner
Barkflis er et ofte overset vidundermiddel. Det skader ikke naturen som meget ukrudtsmiddel jo ellers gør. Til gengæld virker det i årevis, når du først har fået det lagt. 8 cm er ofte et fornuftigt niveau, men jo tykkere lag du ligger, jo længere vil det holde inden det formulder. Du kan sagtens blive ved med at have dine nuværende planter, selvom du lægger barkflis i bedene – så længe de er højere end laget af barkflis. Til gengæld vil barkflisen hæmme væksten fra spirende ukrudt, som du derfor slipper for at luge jævnligt. Du kan jo eksempelvis invitere familie og venner og bede dem medbringe trillebør og greb, for hvis du vil have lagt barkflis i hele haven er det en opgave som godt kan tage dagevis og være ret slidsomt, da der skal arbejdes ensidigt med greb og trillebør. Hvis I arbejder sammen kan det klares på en dag og gøres til en fælles oplevelse. En dag investeret til dette er godt givet ud, da du så de næste 5 år vil kunne sætte dig i solen med en drink frem for at luge ukrudt. Lyder det ikke tiltalende?
Læg en plan
Godt begyndt er halvt fuldendt, men for at kunne begynde godt har du brug for en plan. Sæt dig derfor ned, med papir og blyant. Først og fremmest skal du gøre dig klart, hvad du gerne vil opnå med din have. Vil du kun have prydplanter eller vil du gerne være selvforsynende i større eller mindre grad? Vil du gerne ligge med en drink i hånden på en solbeskinnet plet i haven imens du nipper til brombærrene eller nyder du faktisk at høste kartofler, plukke æbler og arbejde meget fysisk? Skal din have være fri for sprøjtemidler og andre giftstoffer? Som du måske allerede fornemmer, er der rigtig mange ting at tage stilling til for på den lange bane, at ende ud med et haveresultat som du vil kunne nyde i årevis. I forbindelse med planlægningen kan du med fordel låne bøger på biblioteket om havedesign, hvor du kan finde inspiration til hvordan du tilrettelægge haven, så den matcher netop dine præferencer.