Overvejer du et forældrekøb – så læs med her

I store byer er det oftest svært for studerende at få adgang til en passende bolig i nærheden af studiestedet på det almindelige marked. Derfor kan det være en mulighed for forældrene til barnet at købe en lejlighed eller bolig, som kan lejes ud til barnet, hvilket kan være fordelagtigt for både barnet og forældrene. Denne mulighed er i det daglige kendt som forældrekøb.

 

Hvad er ulemperne ved forældrekøb

Der er en del ting man skal være opmærksom på inden man køber den lejlighed, man har i tankerne skal anvendes som et forældrekøb og hermed lejes ud. Der er derfor nogle faldgrupper man skal være opmærksom på. For det første skal du sikre dig at dert er tilladt at udleje boligen. Der kan være bestemmelser i vedtægterne for ejerforening – eller evt. andelsforeningen – der forhindrer udlejning.

Når forældre køber en bolig med henblik på udlejning, anser Skat dette som en erhvervsmæssig virksomhed. Dette betyder for det første, at der skal udarbejdes et regnskab over udlejningsvirksomheden. Der er en lang række andre ting som kan koste en dyrt, hvis man ikke tjekker op på det forinden, så en anbefaling er at have en trejdemand indenover. Tredjemanden kan med fordel være en Erfaren-boligadvokat.dk, som kan give en grundig rådgivning. Man skal tage stilling til lejekontrakter, boligsikring, forældrelån, fremleje og hvilken type bolig man ønsker.

 

Fordelene ved forældrekøb

Først og fremmest sikre du dig at dit barn har et ordentligt sted at bo, som de også er sikret for en længere periode. Det er rart, som forældre, at have et indblik i hvor barenet flytter hen og man har også mulighed for at indgå en mere professionelt samarbejde med sit barn, hvilket kan være sundt for jeres forhold.

Fordelen ved, at der er tale om erhvervsvirksomhed, er at forældrene som udgangspunkt kan fradrage de løbende udgifter, der relaterer sig til udlejning af lejligheden som f.eks. vedligeholdelse eller bistand fra en advokat eller revisor i forbindelse med udarbejdelse af regnskab. Afhængig af forældrenes økonomi kan det være fordelagtigt at anvende enten virksomhedsskatteordningen eller kapitalafkastordningen. Der er samtidig gode muligheder for sit barn for at modtage boligsikring.

 

Efterfølgende salg af boligen

Ved køb af boligen har man som forældre måske valgt at renovere stedet, så det er i den bedste stand. Dette gør man selvfølgelig også med henblik på, at boligen måske skal videre efterfølgende. Mange prioritere de små finesser med rør, maling osv. Men der er også mange der vælger at indsætte et helt nyt køkken. Ved denne beslutning går man med til en større investering, hvor man regner med, at pengene vil tjene sig ind på et senere tidspunkt. Ved at købe flere ting ind samtidig, samme sted, er der større chance for, at få besparelser. Koekken24.dk har alt hvad man skal bruge af hvidevare og øvrigt inventar, som vaske og emhætter. Man kan lige så godt investere i kvalitet, så det holder i mange år ud i fremtiden. Jo flottere boligen er, jo nemmere er det at tjene på det senere køb.

Hvis barnet er interesseret i at købe boligen f.eks. efter endt uddannelse, er det muligt at sælge boligen 15 % over eller under den offentlige ejendomsvurdering, uden at prisen korrigeres. Vær dog opmærksom på at skattereglerne vedrørende avance fra et forældrekøb er anderledes end en bolig, som ejer selv har beboet. Uanset om boligen sælges til barnet eller til en tredjemand, er udgangspunktet at avancen fra salget er skattepligtigt for forældrene.
Når barnet på et tidspunkt ønsker at sælge boligen igen, vil en eventuel avance fra dette salg som udgangspunkt være skattefrit for barnet, da denne har brugt lejligheden som bolig